woensdag 10 mei 2017

Liefde: Vitesse en efficiëntie



De technologie is tot ontoereikend veel instaat deze dagen. De evolutie van de wetenschap heeft de samenleving versneld. Alles flitst voorbij, we geraken overal sneller, en dat moet ook. Time is money. Geld is de drijfveer onze consumptiemaatschappij. Voor degene die geen tijd hebben, of maken, om een geliefde te vinden, bestaat er nu Tinder.  Het is 'een nieuwe manier om mensen bij jou in de buurt te leren kennen' aldus de app zelf. De app belooft ons een 'match'. Deze match is niet zoals andere datingsites op hobby's of eigenschappen gebaseerd, maar puur op het uiterlijk. Staan de foto's en dus vooral het uiterlijk van persoon erop, je niet aan, dan veeg je simpel naar links. Zo gebeurd. Niets aan. Weg is ie. Vind je het uiterlijk van de persoon aantrekkelijk, dan veeg je naar rechts. Even snel als het afwijzen van mensen, worden ze goedgekeurd. Wanneer twee personen elkaar naar rechts hebben geveegd, dan is er een match. Fantastisch.

Pas vanaf dat moment kan er gepraat worden. Pas vanaf dat moment. Nadat het uiterlijk al dan niet grondig onder de loep genomen te hebben. Veel oppervlakkiger kunnen ze het niet maken. Wat vreemd is, want een relatie opbouwen, maakt niet uit de welke, zou allesbehalve oppervlakkig moeten zijn. Het gaat net om de diepgang, de connectie, het oogcontact, de manier van handelen. De energie die tussen twee breinen met lichamen speelt. Het kan ‘klikken’ tussen twee personen of niet. Ongeacht hoe aantrekkelijk ze elkaar vinden. Maar het ‘geklik’ wordt letterlijk en de band virtueel.


Er is niets meer magisch of romantisch aan. Al het charmante en spontane valt weg. Er wordt over het hoofd gezien dat de foto's zorgvuldig zijn uitgekozen, dat er over het onderschrift lang is nagedacht en net vooraleer er al typend gecommuniceerd wordt, worden de woorden nauwkeurig gewikt en gewogen. Het is allemaal berekend. En daardoor nep. Dat is de verkrachting van de liefde door onze populaire app Tinder. Het leven is niet berekend en liefde is dat zeker niet. We kunnen niet kiezen op wie we vallen, maar Tinder geeft de indruk dat we dat wel kunnen. Het is niet meer spannend, impulsief of echt, het is enkel snel en voor sommige efficiënt. Weer twee eigenschappen die niet bij de liefde passen. Kom daarom alsjeblief vanachter je telefoon vandaan en stap de wereld iemand en ontmoet iemand, per ongeluk, onberekend, impulsief. Zoals de liefde zelf is. 





Stay golden!


Bisous


Je kleine schrijver


Lina


Geen opmerkingen:

Een reactie posten