woensdag 14 juni 2017

Hoe je mislukking omzet in succes

In mijn vorige post schreef ik over falen en de afgunstige houding van de maatschappij tegenover mislukking. Ik wilde de weg van mislukking naar succes erbij proppen, maar besloot toch dat dit een geheel eigen post verdiende. (btw: dit is een theorie) 

In het slot van mijn laatste blog besloot ik dat falen niet betekende dat je gefaald bent, maar gefaald hebt. Dit is een belangrijke distinctie. Geloven dat je door een misstap als persoon bent mislukt, heeft catastrofale en foute gevolgen. Fouten maken impliceert niet dat je een mislukking bent. In plaats van in een negatieve spiraal van zelfhaat te verzinken, kruip je beter in een moeilijker maar positievere mentaliteit: die van reflectie.

Eens dat je je afstand hebt scheppen tussen jou als persoon en jouw fout, kan je beginnen nadenken over hoe je deze gaat rechtzetten of niet meer begaan. Dit begint met moed. Moed om je ten eerste al te confronteren met de mislukking. Het lijkt simpel en vanzelfsprekend, maar negeren en doorlopen is een snellere reflex.

Na de confrontatie en acceptatie van de mislukking, ga je opzoek naar de redenen. Waarom en hoe heb je gefaald. Komt het door te veel afleiding? Ligt het aan je motivatie? Heb je iets verkeerd ingeschat over het hoofd gezien?

Als je de oorzaken kent, kan je verder naar de oplossingen hiervoor. Wat is de remedie voor de redenen. Hoe dit de volgende keer kan verhelpen. Dit is het cruciale punt uit leren van je fouten. Hoe kan je afleiding wegstoppen en je focus vinden? Zoek motivaties, schrijf ze eventueel op. Lag het aan uitstelgedrag, zoek een manier dit te voorkomen.

Met de oorzaken en bijhorende oplossingen op zak, is de volgende stap een planning, zo concreet mogelijk. Hou rekening met wat vorige keer misliep. Plan vrije tijd en andere zaken erbij in, zodat een duidelijk overzicht hebt. Maak geen schema waar je je nooit aan kunt houden. Wees redelijk, wees milt. Een dagje niets doen, moet ook kunnen.

Let er op dat je doel haalbaar en realistisch is. Geef grote plannen de tijd om tot stand te komen. Calculeer bijkomende omstandigheden in. Zet de deadline van je manuscript niet in je drukste werkweek. Eindig je -10 kilo niet in de feestdagen. Een irreëel mikpunt is tot falen gedoemd.

Bovenal geloof in jezelf. Een standaardzin, te pas en te onpas wordt het naar je hoofd geslingerd. In dit geval in het waar en hoognodig.
Henry Ford zei: “Whether You Think You Can or Can’t, You’re Right” Denken dat het niet lukken, zorgt ervoor dat het niet gaat lukken. Geloof dat het wel gaat lukken, geeft je de moed en motivatie ervoor te gaan, te gaan voor het succes. Oprecht geloof in je zelf geeft je de sterkte het effectief te doen.

Just do it! Niet begonnen is nooit gewonnen. De laatste stap is logischerwijze het effectief doen.  Er effectief voor gaan. Je er helemaal insmijten, nog een paar keer beter falen -babysteps- en je focus op je doel niet verliezen. Als je echt iets wilt, doe je het. Als je merkt dat je het toch niet doet, denk dan eens na of je daadwerkelijk wel wilt. 


Succes!

Stay golden!

Bisous

Je kleine schrijver


Lina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten