zondag 11 juni 2017

Taboe: mislukking

Mislukking wordt stil gezwegen en weggestopt. Het is iets om je over te schamen, het is een ware schande.

De jeugd had nooit zoveel kansen en mogelijkheden als nu. We hebben met het ontplofte internet en zijn sociale media letterlijk de wereld aan onze voeten. het keuzeaanbod is oneindig. In dit grenzeloze spectrum van keuzes, zit één juiste. Één perfecte, geknipt voor jou. Zo perfect uitgeknipt voor jou dat je er wel in moet uitblinken, net zoals iedereen op Instagram en Facebook. Die ene vinden in het oneindige is de grote opdracht, een taak waar enorm veel druk achterstaat. Nét omdat we alle kansen, opportuniteiten en keuzes krijgen, moéten we wel de geschikte kiezen.

Vrijheid is recht evenredig met verantwoordelijkheid. Hoe minder vrijheid, hoe minder verantwoordelijkheid, hoe meer vrijheid, hoe meer verantwoordelijkheid. Onze vrijheid reikt tot de sterren en daar voorbij en zo ook onze verantwoordelijkheid. Nooit was de druk op slagen zo groot als vandaag.
Falen is één van  de grote taboes van onze samenleving. Falen wordt streng afgekeurd met collectieve afgunst. Als je alle vrijheid en alle middelen krijgt om te slagen, kan je toch bijna niet meer mislukken? Als je faalt, ligt dat aan niets en niemand anders dan jezelf.
Het probleem met het verzwegen verbod op falen is dat het onvermijdelijk is. Je leert toch uit je fouten? Je leeft toch door je fouten? Hoe kan je leren, hoe kan je leven zonder een fout te begaan? Zelfs onze Heilige Sinterklaas gaf je een cadeautje, ondanks het feit dat je een heel jaar in de hoek hebt gestaan.

Nooit heeft iemand nooit gefaald.  Zelfs de meest succesvolle mensen faalden. De rode lopen krioelt van afgewezen audities. De eerste manuscripten van die bestsellerauteurs werden rechtstreeks bij het papier gegooid. Falen is geen zonde: het is een kunst.
Leren uit fouten, moed spitten uit mislukking. Falen betekent niet dat jij, als persoon, gefaald bent, je hebt gefaald. Hoe je ermee omgaat, maakt wie dat je bent en wordt.
En hier zit een zoveelste keuze, één van de belangrijkste van allemaal.

Als je hier kiest om je kop te laten hangen, kan dat een gewoonte worden. Als je voor de moeilijkere optie gaat en jezelf confronteert met je fouten, de oorzaken en gevolgen onderzoekt, dit onthoudt en hier op verder bouwt, groei je uit tot een ware feniks.
Dan wordt je mislukking, een mislukte stap naar succes.
Het sleutelwoord om je mislukking om te zetten in succes is moed. De Romeinen al eerden moed als hoogste deugd. Je moet dapper genoeg zijn om jezelf te confronteren. Zoek eerst naar de waarom. Te veel afleiding, te weinig motivatie, pijnlijke samenloop van omstandigheden? Denk vervolgens na hoe je deze kan verhelpen. Maak een concreet plan voor poging twee. Wees realistisch, schrijf een haalbaar doel uit. Hou je eraan. Als je het echt wilt, doe je het. Als je niet doet, denk na over hoe graag je het wilt.


Lees hier het vervolg: Hoe je mislukking omzet in succes! 

Stay golden!

Bisous

Je kleine schrijver


Lina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten